Archief 'Zo nu en dan(s)'

jaargang 1, nummer 1, voorjaar 2010

Zo nu en dan(s) - Nieuwsbrief over Nederlandse danstradities en folklore van toen en nu.

Van de redactie

Dit is de eerste uitgave van Zo nu en dan(s), een nieuwsbrief over Nederlandse danstradities en folklore van toen en nu. Via deze nieuwsbrief houden wij je op de hoogte van nieuwe edities van ‘het vervolg’, de gratis uit te printen dansbeschrijvingen en bladmuziek.

We hebben ons voorgenomen deze nieuwsbrief enigszins onregelmatig uit te brengen. De regelmaat wordt mee bepaald door de informatie die wij van onze lezers ontvangen. Meld je festivals, dansdagen, workshops en andere activiteiten via redactie@stichtingtoverbal.nl.

Presentatie 'het vervolg'

Tijdens de jaarvergadering van de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland op 10 april te Achterveld presenteerde Cees Tempel de eerste editie van Muziek en dans uit Oost-Nederland ‘het vervolg’ aan de daar aanwezige leden van diverse aangesloten dansgroepen. Het is geen boek geworden in de traditionele zin van het woord, maar een uitgave op internet. Een eerste uitdraai werd door de voorzitter Gert-Jan Oplaat in dank aanvaard.

Het boek, de losse dansbeschrijvingen en bladmuziek zijn gratis te downloaden op: www.stichtingtoverbal.nl/hetvervolg/

De Pinksterbruidjes in Borne

Op 23 mei, eerste pinksterdag trekken de pinksterbruidjes weer door het Twentse Borne. Georganiseerd door de Stichting Folkloregroep Borne, met medewerking van Scouting St. Martina trekken in witte kostuums geklede jonge meisjes zingend en dansend door de diverse wijken van Borne. Tegen één uur trekken de kinderen naar het Rheineplein voor het Gemeentehuis. Daar staat een prachtige pinksterkroon opgesteld. Begeleid door accordeonmuziek dansen de kinderen nog een keer, maar nu rond de pinksterkroon.

Een uitgebreid verslag met achtergrondinformatie vind je op:
www.stichtingtoverbal.nl/artikelen/folklore/pinksterkroon/

West-Friese marktdagen in Schagen

Al vanaf 1953 vinden gedurende de zomer de West-Friese marktdagen in Schagen plaats. Tien donderdagen van 1 juli tot 2 september kunt u dit geweldige feest bijwonen. Iedere donderdag heeft een eigen thema. Bijvoorbeeld op 8 juli de Dag van de dans en muziek. Op 22 juli de Dag van de klederdracht en op 12 augustus de Ringstekerij rond de kerk. Iedere week wordt op het grote podium bij de kerk gedanst door de plaatselijke Kinderdansgroep en de West-Friese Dansgroep.

Verdere informatie tref je aan op:
www.westfriesefolklore.nl

56e Jouster Boerenbruiloft

Op 28 juli a.s wordt in Joure alweer de 56e Boerenbruiloft georganiseerd. Een bruiloft waarbij ieder jaar een paar officieel in de echt wordt verbonden. De vele Friese gasten komen allemaal in prachtige kostuums en één van de Friese folkloristische groepen treedt tussen de bedrijven door voor de bruiloftsgasten en het overige publiek op.

Het verslag van de 50e boerenbruiloft vind je op: www.stichtingtoverbal.nl/artikelen/folklore/boerenbrulloft/

Verdere informatie op:
www.boerebrulloft.nl

Siepelmarkt Ootmarsum

De traditionele Siepelmarkten in Ootmursum vinden dit jaar plaats op 29 juli, 5 en 12 augustus. Siepels zijn uien en die zul je die dagen op menige plaats in het stadje Ootmarsum tegenkomen. Naast echte siepels tref je ze ook aan in diverse beeldhouwwerken. Siepelientje is beroemd. Tijdens de Siepelmarkten zullen de boerendansers ook een traditionele boerenbruiloft opvoeren. Op 29 juli en 5 augustus zijn dat de dansers uit Vasse en op 12 augustus de dansers uit Ootmarsum. Het huwelijk wordt voltrokken op het Schiltplein en gedurende de gehele dag trekken de ´daansers´ door het centrum van de stad.

Informatie:
www.siepelmarkten.nl

Doe Dans festival

Stichting Inter Folklore Contacten organiseert op 3, 4 en 5 september het bekende Doe Dans festival in Biddinghuizen.

Workshops Nederlandse dans

Tijdens dit festival geeft Maartje Ligthart twee workshops Nederlandse dans. Maartje nam in 2007 het stokje over van Cees Tempel en verzorgt nu regelmatig workshops Nederlandse dans in en buiten ons land. Welke dansen ze tijdens het festival gaat aanleren is nog een grote verrassing.

MIX 10

Tijdens het festival zal de nieuwe productie MIX 10 geïntroduceerd worden. Het programma is samengesteld door Sibylle Helmer, Wijnand Karel en Radboud Koop. Eén van de dansen is de Westfriese boerenschots ‘Hou maar an me rokkie vast’. Wie van de drie docenten deze dans gaat aanleren kun je het beste vragen tijdens het festival.

Voor verdere informatie over het festival: www.doedans.nl

Overzicht festivals en dergelijke

21 - 24 mei Internationaal Folkloristisch Dansfestival Diepenheim
www.stedeker-daansers.nl

22 mei Federatie Festival georganiseerd door de Losser Böggelrieders en Daansers
www.boggelrieders.nl/festival

17 - 20 juni Salland festival Raalte
www.sallandfestival.nl

23 - 27 juni Internationaal festival Bolsward
www.skotsploech.nl

30 juni - 4 juli Internationaal Folklore Dansfestival Op Roakeldais Warffum
www.oproakeldais.nl

8 – 11 juli Internationaal Folkloristisch Dansfestival Zelhem
www.ifdzelhem.nl
Tijdens dit festival wordt ook het 55 jarig bestaan van dansgroep “Wi’j eren ’t OLde” gevierd.

4 - 8 augustus SIVO Festival Odoorn
www.sivo.nl