![]() |
tekst: Cees Tempel
foto's: Cees en Arjen Tempel
Op reis door
Twente ontdekt Cees Tempel op een plattegrond van het plaatsje Borne een foto
van dansende kinderen. Navraag bij de plaatselijke VVV bevestigt het vermoeden
dat het een foto is van pinksterbruidjes. Meer informatie over deze traditie
heeft de VVV niet, maar gelukkig weten vrienden van hem in Borne te vertellen
dat het pinkstergebruik nog steeds plaatsvindt, op eerste pinksterdag. Die ontdekking
leidde tot een onderzoek ter plaatse.
'Na den middag van dien dag trekken daar onderscheidene troepen jongens en meisjes, tot den 12-jarigen leeftijd, door de buurtschap, om geld en eieren in te zamelen. Voorop gaan de eierbruid, met de versierde mand aan de arm, waarin de eieren geborgen worden, de peelpronkster (pelen: versieren met bloemen) en de pinksterbruid, die het tinnen kroesje dragen, waarin de centen geworpen worden. Vreemd zijn die kinderen, vooral de voorste, uitgedost; zij dragen witte mutsen, gouden bellen, kruisen, kettingen en andere sieraden, terwijl borst en rug met plaatjes of prentjes bestoken zijn. De jongens dragen met bloemen versierde petten, terwijl iedere groep ongeveer 12 deelnemers telt. Zo trekt men de buurt door van huis tot huis, om eieren en centen in ontvangst te nemen. Nadert men een woning, dan heft de kinderschaar een lied aan, dat evenals met meer overoude liederen het geval is, zodanig is verbasterd, dat het wel kan gezongen, maar uit den kindermond niet kan opgeschreven worden.' Aldus W.G.A.J. Röring in Kerkelijk en wereldlijk Twente, Historische schetsen het gebruik in Geesteren, een klein plaatsje in Noord-Twente.
Gelukkig staan in het boek Twents Volksleven, liederen en dansen van G.J.M. Bartelink vele varianten van de diverse liedjes die gezongen worden in de Noord-Oosthoek van Twente, door hem bij veelal oudere mensen opgetekend in de jaren vijftig. Bartelink besluit met de vaststelling dat bijna alles geheel tot de herinnering behoort.
Bruidjes ![]() |
In Stroom-Esch zijn spontaan twee groepjes samengevoegd en treffen we dus ook twee Roza's aan. Al wandelend zingt de groep: 'Daar komen de mooie pinksterbruidjes aan. Ze zijn zo heel mooi aangedaan. Geef wat, hou wat. Volgend jaar is er weer wat.'
|
Na het dansen gaan de bruidjes naar de toeschouwers om iets in ontvangst te nemen. Snoep, fruit en soms ook geld. Daarna gaat de groep verder naar een volgend plekje en begint het hele ritueel weer opnieuw. Al wandelend en dansend trekt met in de richting van het scoutingclubhuis in het centrum van Borne. Daar is wat te eten en te drinken.
Korte ceremonie |
In het boek Overijsselse volksgebruiken vertelt Adriaan Buter dat de herleving van de pinkstertradities al in de dertiger jaren begon in Hengelo (Overijssel). Op initiatief van de scholen werden pinksterbruidjes gekozen. In 1946 heeft de Twentse Folklore Vereniging in Hengelo contact gezocht met buurtverenigingen. Liedjes werden ingestudeerd en op pinkstermaandag troken groepjes meisjes door de straten. 's Middags trok de meisjes naar het midden van de stad om onder een pinksterkroon te dansen.
Toen de kinderen in de jaren daarna weer op eigen initiatief door de straten trokken zorgden de Hengeler Spöllers en Daansers voor een grote pinksterkroon achter het gemeentehuis. Maar de vrije zatedag werkte tegen. De bevolking wenste niet een heel pinksterweekend in de stad te blijven. Toen er een nieuw gemeenethuis werd gebouwd en de dansruimte wegviel verdween de pinksterbruid uit Hengelo.
In 1951 werd in Borne een folklorevereniging opgericht die het initiatief
nam om ook daar de pinksterbruidviering te doen herleven. Buter: 'Te ruim twaalf
uur vertrok de stoet van ongeveer honderd in het wit geklede meisjes, het hoofd
met bloemen omkranst, die vijf met groen en bloemen versierde bogen droegen,
waaronder de pinksterbruiden liepen. Een boerenkapel begeleidde de optocht.
Die werd op de oude Brink ontbonden, nadat de deelneemsters waren getracteerd.
Onderweg werd op twee plaatsen onder een pinksterkroon bij harmonicamuziek gezongen
en gedanst rond de in het midden opgestelde pinksterbruiden.'
Midden jaren zeventig was het ook in Borne over. Maar de eerder genoemde folkloregroep
Borne heeft aangespoord door de St. Martinusscouts - onder wie vele oud- pinksterbruidjes
- in 1980 het schouwspel weer tot leven gebracht.
Ondertussen ben ik verhuisd naar Borne en gelukkig was het afgelopen jaar op eerste pinksterdag mooi weer en waren er nog meer pinksterbruidjes in de diverse wijken te bewonderen. Wie weet tot ziens.
literatuur: Buter, Adriaan, Röring, W.G.A.J., |
Dit artikel is eerder verschenen in het tijdschrift Volksdans,
een uitgave van het Landelijk Centrum voor Amateurdans.
21e jaargang nummer 1, februari 2002
en in het tijdschrift Traditie,
een uitgave van het Nederlands Centrum voor
Volkscultuur.
Jaargang 9, nummer 2
Zomer 2003