![]() |
tekst en foto: Cees Tempel
Bij
onze zeemacht is de Indische rijsttafel waarschijnlijk het populairste gerecht.
Iedere week weer. Het verhaal gaat dat een Friese oud-marinekok op een Oostzeevaarder
bij gebrek aan Indische ingrediënten als alternatief een 'kappesinersskûtel'
samenstelde. Raasdonders met een rits lekkere hapjes eromheen. De schotel staat
ook wel bekend onder de naam 'kapteinsmiel' of 'captain's dinner'. De laatste
naam is trouwens eigenlijk voorbehouden aan de maaltijd welke op luxe cruiseschepen
wordt genuttigd in het bijzijn van de kapitein.
Oorspronkelijk werd het gerecht bereid met gedroogde kapucijners. Die zijn echter
nog maar mondjesmaat te koop, vandaar dat wij simpelweg een pot veldertjes namen.
Benodigdheden:
Snijd de augurkjes in dunne plakjes. Doe deze in een schaaltje evenals de zilveruitjes, de plakjes biet, de paprikareepjes en de piccalilly.
Verwarm het pekelvlees in een steelpannetje met warm lichtgezouten water.
Draai kleine balletjes van de gehakt en bak ze in de boter op hoog vuur bruin
en knappend en houd ze warm.
Giet bijna al het bakvet uit de pan en bak hierin de plakjes ontbijtspek tot
ze lekker knapperig zijn.
Doe de kapucijners in een vergiet en spoel ze even onder de kraan af. Verwarm ze in 3 dl. water in een grote pan, giet ze af en serveer ze in een mooie schotel gegarneerd met smalle preiringetjes.
Plaats de schotel op tafel omringd door alle schaaltjes met lekkernijen, eventueel aan te vullen met:
Heel eenvoudig een groot glas blond schuimend bier. Wilt u toch liever een wijntje, kies dan voor een simpele Vin de Pays uit Frankrijk of een soepele Côte du Rhône.
Eet smakelijk!
Cees Tempel
Dit artikel is eerder verschenen in het tijdschrift Traditie,
een uitgave van het Nederlands Centrum voor
Volkscultuur.
Jaargang 8, nummer 2
Zomer 2002