![]() |
tekst: Cees Tempel
In 1984 ging ik met mijn familie op vakantie naar Friesland. Wij wilden vooral genieten van het mooie weer en zo nu en dan een dagje naar Ameland. De weergoden waren ons echter niet gunstig gezind en 'noodgedwongen' trokken we weer langs allerlei folkloristische gebeurtenissen. Dus kwamen wij op 18 juli terecht bij de Boerebrulloft op 'e Jouwer. Een prachtig stuk theater. Ieder jaar wordt voor die bruiloft een andere folkloristische groep uitgenodigd om het dansgedeelte van het feest op te luisteren.
Ook in Hindeloopen werd in die periode regelmatig een Kapiteins bruiloft opgevoerd. Op de cd Jouster Boerebrulloft kunnen wij luisteren naar diverse opnames van de Snitser Skotsploech, de Ljouwerter Skotsploech en Aald Hielpen. Ter afsluiting treffen we twee oude opnames aan van de Perelaar: Kar vol modder en Brandewijn met suiker.
Helaas niet best dansbaar. De muziek van de skotsploechen als Hakkenschots, Mazurka van Kiers en Rys mei rezinen is veel beter bruikbaar.
Strijktrio Twee Violen en een Bas wordt gevormd door de violisten Hans Troost en Jos Koning en de bassist Willem Raadsveld. Zij maakten deel uit van de Perelaar een naam die in dit overzicht nog al eens voorkomt. Twee Eeuwen Hollandse Dansmuziek betekent muziek uit de periode van 1700 tot 1900. Niet direct volksdansmuziek uit onze tijd. Toch komen we vrij snel een bekende tegen: De Oude Passepie, muziek waarop mevrouw Anna Sanson-Catz de IJswals creëerde. Daarnaast zijn onder andere de Mazurka, de Wals en de Madlot bekenden geworden in het hedendaagse volksdanscircuit. Deze nummers worden dankzij het improvisatievermogen van de muzikanten op een verrassende manier gebracht.
Speeltijd 'gespeeld' door de groep Amerant brengt naast een aantal liederen heel veel dansmuziek. Dansmuziek zonder dansbeschrijving. Dat lijkt een contradictio in terminis, maar is het niet. Bij optredens van de groep (onder meer op Doe Dans 2003) wordt er op deze zeer dansante muziek regelmatig gedanst. De melodieën zijn afkomstig uit oude handschriften, maar zijn vooral ook van de hand van Irina Sarolea die met haar composities zorgt voor een fantastische, vaak zeer gezellige sfeer. Bourrée bourrue, Wals in Fa mineur, Dubbele scottisch en de Stantonpolka behoren voor mij tot de meest uitdagende muziek die ik de laatste jaren gehoord heb.
De cd Achterhoekse harmonikamuziek, opgenomen door Frans Tromp en Hans Keuper heeft voor een zeer groot deel mijn lesrepertoire bepaald. Vijf muzikanten speelden op hun trekzak zowel melodieën uit het repertoire van folkloristische dansgroepen als bruilofts- en feestmuziek. Zij waren de crème de la crème van de vele muzikanten die jaarlijks de Achterhoekse harmonicadagen op Erve Kots in Lievelde bezochten. De Rozenwals en de Step 'Had je me maar' gespeeld door Herman Oudenampsen hebben het niet alleen geschopt tot het repertoire van vele dansdocenten, maar hebben in die uitvoering ook hun weg gevonden naar diverse andere folkloristische dansgroepen in het oosten van het land.
De cd vormt vormt voor mij nog steeds een belangrijke bron van onderzoeksmateriaal.
Onbetwiste topper is de cd Hopsa, zesentwintig oude en gereconstrueerde Nederlandse dansen. Oorspronkelijk uitgebracht op de lp's Springtij gespeeld door De 1e Hollandse Dansband en Zijsprong van De Perelaar. De rode draad op beide lp's wordt gevormd door Jos Koning, Erno Korpershoek en Marita Kruijswijk.
Nederlandse dans gespeeld op een manier die nog steeds actueel is. De opnames vonden plaats in 1982 en werden onder andere begeleid en gestimuleerd door Marius Korpel. Jawel, de man die het komende Doe Dans Festival organiseert! Perelaar had al van zich laten horen in het Nederlandse folkmusic-circuit, de 1e Hollandse Dansband bracht denderende muziek zoals we die tot op dat moment alleen uit Engeland kenden.
Baonopstekker, Broeder Lazarus en wederom de Mazurka zijn voor mij de topdansen.
Diverse orkesten Strijktrio Twee Violen en een Bas Amerant Herman Oudenampsen e.a. De Perelaar en |
Dit artikel is eerder verschenen in het tijdschrift Volksdans,
een uitgave van het Landelijk Centrum voor Amateurdans.
22e jaargang nummer 2, mei 2003