Stichting Toverbal  

Blagdan - Songs and dances from the south Slavic CountriesBlagdan, Zuid-Slavische dansmuziek

Al bijna twintig jaar lang reist Guus van Kan jaarlijks naar een van de voormalige Zuid-Slavische republieken om daar danscursussen te volgen. Ook danste hij daar in diverse folklore ensembles. Drie jaar geleden resulteerde dat in een eerste cd van Het Iduna-orkest. Was Duj Duj met acht nummers eigenlijk nog maar een halfje, de nieuwe cd Blagdan ('Feestdag') is een volwaardig product geworden.
Blagdan bevat muziek uit alle windrichtingen van voormalig Joegoslavië, plus een uitstapje naar het Italiaanse Resia, waar Slovenen wonen die hun eigen Rezija dansen. Belangrijke troef van de cd is Mario Pleše. Deze tamburicaspeler uit de Kroatische hoofdstad Zagreb had een belangrijk aandeel in de zes Kroatische nummers. Een van de mooiste is de Konavolska suita, die begint met prachtig vioolspel in Potkolo en wordt gevolgd door de dansen Kvatro Pasa, Denći en Čićak. In de Macedonische nummers Gajda oro en Šopsko oro drukt orkestleider Gerwil Kusters met arrangementen en improvisaties een eigen stempel op de uitvoering.
De liedjes worden gezongen door Astrid Castricum. Oj devojće Piroćanče is prachtig, maar nog mooier is het eerste lied uit Plesi iz Prekmurje, waarin zij wordt bijgestaan door zang van Sandy Wetzels en Bea de Jong.
In Gorensjki plesi uit de omgeving van de Sloveens hoofdstad Ljubljana komen we wel erg dicht bij huis. Mrzulin, de tweede dans uit de serie is 'onze' Jan Pierewiet.

Folk orchestra Iduna
Blagdan, Songs and dances from the south Slavic Countries
Syncoop 5760 CD 244© Stichting Toverbal