Stichting Toverbal  

De verschillende gezichten van Danskant

Het Belgische Danskant is een landelijke organisatie met als opdracht dans, muziek en beweging als educatieve en actieve vorm van kunstbeleving te verspreiden. Sinds een aantal jaren werkt Danskant regelmatig samen met Nevofoon, voornamelijk bij het uitgeven van kinderdansproducties. Ter kennismaking bespreekt Cees Tempel twee recente producties.

Ku Tshi Tshi en andere leuke kinderdansen is een gezamenlijke uitgave van Danskant en Nevofoon. Het programma dat is gericht op kinderen van vier tot veertien jaar, omvat bijna dertig dansen. Sommige daarvan komen bekend voor, zoals Gira, Giro, Tondo en Sto se sto se Zeleni uit het programma De wereld danst in Nederland, de Nederlandse Amerikaan en de Galop uit het progamma Kris Kras van Elsche Korf en twee dansen uit het programma van Ad en Lucia Linkels. Maar naast een groot aantal bestaande dansen bevat de uitgave ook nieuw materiaal. De cd gaat vergezeld van een bundel met dansbeschrijvingen, die voorzien zijn van een uitgebreid methodisch en didactisch werkplan dat soms langer is dan de dansbeschrijving zelf. Voor in kinderdans gespecialiseeerde docenten misschien wat veel van het goede, voor anderen een geweldige steun in de rug.
De dansbundel begint met een uitleg van de technische termen. Handig voor Nederlandse dansleiders die niet gewend zijn te werken met Vlaamse dansbeschrijvingen, want gaan, wandelen en lopen zijn in Vlaanderen drie verschillende bewegingen.

LEKKER MEEZINGEN

Sommige muziek is speciaal voor de cd opgenomen door twee orkesten: Ensemble Tralman en Volksorkest Jan en Alleman. Helaas niet altijd met evenveel succes: In het nummer Van de droge Haring hebben de accordeonisten van Tralman moeite om de melodie synchroon te spelen, waardoor het in de trillers een ratjetoe wordt. In de instrumentale uitvoering van de Dronken Zeeman wordt waarschijnlijk bewust een aantal noten wat trekkend gespeeld. Ik vind het echter gewoon vals klinken. Het is trouwens opvallend dat nogal wat melodieën zowel vocaal als instrumentaal zijn opgenomen. Daardoor kun je kinderen lekker laten meezingen.
Het programma eindigt met de serie Bas, een bewegingsspel voor kleine kinderen. De serie biedt met behulp van de programmeerknop van de cd-speler oneindig veel mogelijkheden. Het blijft mij echter verbazen waarom de muziek zo herkenbaar uit een syntheziser moet komen. Ondanks deze kritische kanttekeningen is Ku Tshi Tshi een leuk programma, met een grote verscheidenheid aan bewegingsvormen.

SWINGENDE MUZIEK

Folk Dances from the Region of Veliko Tarnovo, Bulgaria toont een geheel ander gezicht van Danskant. Hilde Vantilt en Bert Blancquaert, twee belangrijke steunpilaren van de organisatie hebben al jaren goede contacten met de Bulgaarse dansleider Ivan Donkov. Dankzij de financiële en morele steun van Danskant kon Donkov eindelijk zijn boek uitgeven dat al jaren klaarlag.
Al sinds 1965 geeft Ivan Donkov les aan folklorestudenten uit West-Europa en Amerika. Volgens de Engelse rugtekst van het boek onder anderen aan de Nederlandse dansleiders ‘Iab Lehwater, Bianka de Yong en Edi Taison’. In 1987 was Ivan Donkov een van de docenten tijdens de jubileumpaascursus die werd gehouden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het voormalige Folkloristisch Danstheater.
Het boek bestaat uit twee delen: een prettig leesbaar en goed gedocumenteerd gedeelte over folklore, kostuums, instrumenten en rituelen uit het gebied rond Veliko Tarnovo en een deel met beschrijvingen van vijfenvijftig dansen uit dat gebied.
De bijbehorende cd bevat de muziek van twintig van de beschreven dansen. Het orkest onder leiding van Hristofor Radanov speelt de muziek gedeeltelijk op traditionele instrumenten: kaval, gadulka, gaida en tamboera. Daarnaast enigszins verrassend een basgitaar, soms een electrische gitaar en zelfs een drumstel, compleet met snare-drum en bekkens. De zang wordt verzorgd door Gergana Dimitrova. Het totaal levert een cd op met heerlijk swingende muziek, voor sommige puritieinen mischien iets te swingend. Grootste verrassing? De stem van Ivan Donkov die alle nummers keurig aankondigt alsof het een cursuscassette betreft.

Ku Tshi Tshi en andere leuke kinderdansen
Danskant CD 1999.106

Folk Dances from the Region of Veliko Tarnovo, Bulgaria
ISBN 954 88 77 20 1
RFCD 4676

Informatie: Danskant vzw
Ed. Robeynslaan 29 A
B 3290 Diest
(0032) 13 32 76 13© Stichting Toverbal