Stichting Toverbal

Archief 'Zo nu en dan(s)'

jaargang 1, nummer 2, zomer 2010

Zo nu en dan(s) - Nieuwsbrief over Nederlandse danstradities en folklore van toen en nu.
jaargang 1, nummer 2, zomer 2010
Inhoud
Van de redactie

De tweede uitgave van Zo nu en dan(s), de nieuwsbrief over Nederlandse danstradities en folklore van toen en nu. Dit keer met een kort verslag van een van de West-Friese marktdagen in Schagen.
Als herstart van de rubriek ‘Kort maar krachtig’ uit de tijdschriften Volksdans en Werelddans een recensie van de CD Dûnsje mei de Boalserter Skotsploech. Ten slotte wat informatie over het Nederlands Danshuis van Pieremachochel.

Als je behoefte hebt om je eigen activiteiten op het gebied van Nederlandse dans en folklore in onze nieuwsbrief te vermelden, stuur dan een mail naar redactie@stichtingtoverbal.nl.

'het vervolg'

Op dit moment wordt gewerkt aan de beschrijving van de volgende dansen: Donauwals (ook wel Berkelwals, Dinkelwals, Reggewals of Schipbeekwals genaamd), Jensken en Kom Jannöken, kom. Verder zal er een verbeterde versie van de Windmölle verschijnen. De dansbeschrijving in ‘Muziek en dans uit Oost-Nederland' bleek incompleet en was dus niet goed te dansen. We verwachten dat de beschrijvingen half oktober klaar zijn. Natuurlijk krijg je dan een berichtje.

Het boek, de losse dansbeschrijvingen en bladmuziek zijn gratis te downloaden op: www.stichtingtoverbal.nl/hetvervolg/

West-Friese marktdagen in Schagen
Dag van de dans en muziek

Het was warm op 8 juli. Eigenlijk strandweer. Ondanks dat waren er veel belangstellenden aanwezig.
Samen met mijn zoon Martijn voor de foto’s zijn we op tijd bij de kerk om video-opnames te maken van de dansgroepen. Daar ontmoeten we ook Annemieke van Wijk en Maartje Ligthart. Beide ook gewapend met een videocamera. Het kan niet op.

Zoals iedere West-Friese marktdag wordt de dag geopend met een optocht. Voorop vrolijke muziek van boerenkapel ‘De Uienhoop’. De kapel wordt gevolgd de jaarlijks gekozen Miss West-Friese Markt. En dan volgt een bonte stoet van in schitterende West-Friese kostuums gestoken ‘boeren en boerinnen’. Lopend achter de kinderwagen, of zittend op een van de vele boerenwagens, sjezen en landauers. Aan het eind van de optocht lopen de mannen van de ‘strontkar’. Zij hebben het druk. Als wij al aan de koffie zitten, komt de groep voor een tweede keer voorbij. Nu allemaal voorzien van een plastic bekertje water. Het is ze van harte gegund.

Vrijwel direct daarna begint de Kinderdansgroep met hun optreden op het podium bij de kerk. De jongens zijn in de minderheid, maar ze zijn des te trotser dat ze mee doen.

West-Friese dansgroep SchagenDe West-Friese dansgroep Schagen komt traditioneel op met de muziek van de Ringelrei. De groep wordt net als de Kinderdansgroep live begeleid op piano en accordeons. Helaas komt de versterking van muziek en aankondigingen wat moeizaam over. Men danst een mengeling van oude dansen die al jaren op het repertoire staan zoals de Skager polka, Vlinder, Polka Mazurka en Sientje, afgewisseld met wat nieuwer repertoire als de Vleuter, Lanciers en Pas de Quatre. Rustig en pittig door elkaar. Halverwege is er een korte kostuumdemonstratie, waaraan Miss West-Friese Markt, de uit De Gouwe afkomstige Sandra van Dijk-van der Wal enthousiast meedoet.

groep uit LimousinDe tweede groep is afkomstig uit de Limousin, een streek in midden Frankrijk. De dansen worden begeleid op draailier, doedelzak, accordeon en harmonica. Pittige vrolijke muziek, met natuurlijk de Bourrée in de hoofdrol.

Dansgroep 't Olde Getrouw, VarseveldDansgroep ’t Olde Getrouw uit Varsseveld sluit de rij. Het is ondertussen nog warmer en bij menige danser drupt het zweet van het voorhoofd. Het repertoire bevat veel bekende en traditionele dansen uit de Achterhoek. De Rozenwals, Mooder Kiek, Gao weg ie, de Kruuspolka en de Driekusman werden gedanst voor een steeds kleiner publiek. Een korte kostuumdemonstratie gaf wat rust voor de dansers. Op mijn verzoek danste de groep hun uitvoering van de Mazurka. De muziek is al in 1984 opgenomen door Frans Tromp en Hans Keuper op de LP Achterhoekse Harmonikamuziek. Nu is ook de dans op video vastgelegd.

De slotdag van de West-Friese marktdagen vindt plaats op donderdag 2 september.

Kort maar krachtig

Dûnsje mei de Boalserter SkotsploechBoalserter Skotsploech
Dûnsje mei de Boalserter Skotsploech
FACE SOUND  FR 1120206

De muzikanten van de Boalserter Skotsploech: Hendrika Woudstra, viool, Loek Heida, accordeon en Jakob van Bethlehem, harmonica zijn met twee dansparen de Face Sound Studio in Lemmer in gedoken en hebben twintig dansen uit hun repertoire opgenomen. Onder andere oude bekende dansen als Iispolka, Skotse Trije, Simmermoarnwals en De Tsjerne , al in 1980 bij Nevofoon verschenen op de LP Friese en andere Nederlandse dansen gespeeld door het nationaal volksdansorkest o.l.v. Henk Alkema en voorzien van dansbeschrijvingen door Jan Kloetstra. Het verschil is heel groot. De oude opnames, gespeeld door ‘echte’ studiomuzikanten blijven vlak en tam, terwijl de drie muzikanten uit Bolsward heel duidelijk dansmuziek spelen. Fantastisch om steeds weer te beluisteren. Ook de oude ballroomdansen Feleta, De Maitiitsdûns (Frühlingsboten), Reedriderswals (Schaatsenrijderswals) en de Lusiawals klinken heerlijk dansant.
Dansmeester Jan Kloetstra heeft in het verleden nog al wat dansen samengesteld die ook op deze CD staan. In zijn dansbundels Ald Sulver en Ringje kunnen we daardoor van veel dansen de dansbeschrijvingen terugvinden: Galop, Nije masurka, Blaaspoepewals, Wals Varié, Boalserter skots en Goutumer rûnte.
Twee nummers verdienen een extra ster: De opname van de Skotse Trije swingt letterlijk de pan uit en is daardoor heerlijk om op te dansen en de Reedriderswals is door het extra gebruik van een triangel en een belletje zo leuk, dat je de arreslee op de ijsbaan voorbij hoort komen met daarvoor zwierende kunstschaatsers.
Hoe je de cd kunt bestellen kun je lezen op de Website van de groep: www.skotsploech.nl  onder het kopje winkel.

Doe Dans festival

Stichting Inter Folklore Contacten organiseert op 3, 4 en 5 september het bekende Doe Dans festival in Biddinghuizen.

Wijnand KarelMIX 10

De nieuwe uitgave International Folk Dances MIX 10 zal tijdens het festival worden gepresenteerd door de samenstellers Sibylle Helmer, Wijnand Karel en Radboud Koop. In diverse lesblokken wordt een aantal dansen aangeleerd. De Nederlandse bijdrage aan MIX 10 is de Westfriese Boerenschots ook wel genoemd ‘Hou maar an me rokkie vast’. Wijnand Karel zal deze dans op zondagmorgen in het eerste lesblok aanleren. Hoe laat en waar vind je in het programmaboekje.

Workshops Nederlandse dans

Maartje Ligthart verzorgt tijdens Doe Dans twee workshops Nederlandse dans. Ook deze workshops zijn gepland op zondagmorgen. Het repertoire is afkomstig uit Noord-Holland. Tijdens de eerste les die bestemd is voor beginners ligt het accent op een aantal dansen met eenvoudig passenmateriaal. Ook zij zal de Boerenschots aanleren. Het tweede blok, bestemd voor gevorderde dansers is meer gericht op wals en mazurka.

Overzicht festivals en dergelijke
3 - 5 september Doe Dans festival Biddinghuizen
www.doedans.nl
 
18 september Nationale Folkloredag Dokkum
Leden van de bij de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland komen in kostuum samen in het centrum van Dokkum. Er wordt een aantal traditionele dansen samen uitgevoerd.
 
23-26 juni 2011 Salland festival Raalte
www.sallandfestival.nl
 
4-10 juli 2011 11e Internationaal Folklore Festival 2011 Schagen
www.siffschagen.nl
Nederlands Danshuis Pieremachochel

Pieremachochel organiseert het Nederlands Danshuis, dat eens per maand wordt georganiseerd in buurthuis Het Bokkie aan het Elandplein in Utrecht. Onder begeleiding van levende muziek leert u een aantal nieuwe dansen aan. Ervaring is dus niet nodig, er worden altijd dansen uitgelegd. Muzikanten zijn ook welkom om mee te komen spelen met het eigen orkest.

Programma voor de komende tijd:

11 september Nieuwe Nederlandse dansen op 18e-eeuwse dansmelodieën o.l.v. Ben Franke
 
9 oktober De dansgroep uit Linz (Duitsland) verzorgt een kort optreden en zal enige dansen aanleren
 
13 november Dansgroep De Pierewaaiers uit Nijmegen verzorgt een kort optreden en zal enkele dansen aanleren
 
11 december Dansgroep Marnix uit Apeldoorn verzorgt een kort optreden en zal enkele dansen aanleren

Tenzij anders vermeld vindt het danshuis plaats in Buurthuis Het Bokkie, Elandplein 25, Utrecht
Bus 8, halte Robijnlaan
Toegang: € 6; begin 20.00 uur.
Info: Marion Seeman: 020-6373024

Colofon

Zo nu en dan(s)
jaargang 1, nummer 2, zomer 2010

uitgave:  Stichting Toverbal
Zevenblad 48
7623 CG Borne
074-2783429
www.stichtingtoverbal.nl
info@stichtingtoverbal.nl
KvK 41232303
teksten:  Cees Tempel
vormgeving:  Arjen Tempel


© Stichting Toverbal