Stichting Toverbal

Archief 'Zo nu en dan(s)'

jaargang 1, nummer 3, herfst 2010

Zo nu en dan(s) - Nieuwsbrief over Nederlandse danstradities en folklore van toen en nu.
jaargang 1, nummer 3, herfst 2010
Inhoud
Van de redactie

Dit is de derde uitgave van Zo nu en dan(s), de nieuwsbrief over Nederlandse danstradities en folklore van toen en nu. Je vindt dit keer o.a. een aankondiging van het Symposium Immaterieel Erfgoed dat op 15 oktober 2010 door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Maarsen wordt georganiseerd. Een verslag van de Nationale Folkloredag in Dokkum. Een kort lijstje van festivals en dergelijke en wat informatie over het Nederlands Danshuis van Pieremachochel.

Als je behoefte hebt om je eigen activiteiten op het gebied van Nederlandse dans en folklore in onze nieuwsbrief te vermelden, stuur dan een mail naar redactie@stichtingtoverbal.nl.

'het vervolg'

Er zijn weer een aantal dansen uitgewerkt. Allereerst een verbeterde versie van de Windmölle. In ‘Muziek en dans uit Oost-Nederland’ stond een incomplete versie waar je dansend niet uit kon komen. Daarnaast zijn beschrijvingen verschenen van de volgende dansen: Donauwals (ook bekend als Berkelwals, Dinkelwals, Reggewals of Schipbeekwals. Verder: Jensken en Kom Jannöken, kom.

Bij de eerste versie werd op sommige printers de bladmuziek niet goed afgedrukt. Dit probleem is als het goed is nu opgelost.

Het boek, de losse dansbeschrijvingen en bladmuziek zijn gratis te downloaden op: www.stichtingtoverbal.nl/hetvervolg/

Symposium Immaterieel Erfgoed

Op vrijdag 15 oktober 2010 organiseert het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in congreslocatie De Fabrique in Maarssen (bij Utrecht) een symposium over immaterieel erfgoed. De dag is bedoeld voor mensen en organisaties die op (plaatselijk) niveau als onderzoeker of beleidsmaker betrokken zijn bij immaterieel erfgoed. Via lezingen, workshops en een informatiemarkt zullen de deelnemers op de hoogte gebracht worden van wat immaterieel erfgoed inhoudt en hoe er mee verder te gaan.

Met het symposium wordt het Jaar van de Tradities afgesloten en het Jaar van het Immaterieel Erfgoed geopend.

Bron: Volkscultuurberichten 8, lees meer

Stichting Toverbal zal op de informatiemarkt uitgebreid aandacht besteden aan het verzamelen van de Nederlandse dans en de uitwerking er van in ‘Muziek en dans uit Oost-Nederland’en ‘het vervolg’.

Nationale Folkloredag in Dokkum

Op zaterdag 18 september tussen half tien en tien uur werd het centrum van Dokkum langzaam gevuld door ruim 220 in klederdracht gestoken deelnemers aan de Nationale Folkloredag Dokkum. Deze jaarlijkse bijeenkomst van leden van de Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland werd dit keer georganiseerd door de Dockumer Skotsploech.

Rond tien uur was de Hervormde Kerk in het centrum volledig gevuld met dansers en muzikanten en kon mevrouw drs. M. Waanders, burgemeester van Dongeradeel, zichtbaar onder de indruk van al die prachtige kostuums, de dag voor geopend verklaren. Daarna stonden er een aantal activiteiten in de stad gepland: een bezoek aan museum het Admiraliteitshuis, waar enerzijds de verzameling klederdrachten en sieraden veel belangstelling trok, maar waar ook de speciale tentoonstelling over badkleding tot menige hilarische opmerking uitnodigde. Daarnaast kon men een rondvaart maken met de Dockumer trekschuit of een rondrit maken met het Dockumer Lokaeltsje. Het toeristentreintje wilde helaas  ’s morgens niet starten, dus werden we met een bus vervoerd naar de Bonifatiuskapel. Een indrukwekkend gebouw met een zeer ingetogen sfeer. Menig bezoeker nam zelfs een flesje geneeskrachtig bronwater mee naar huis.

Na een uitgebreide lunch kon men op eigen gelegenheid nog even de stad bezichtigen. Tegen half vier verzamelde men zich op de Zijl, voor het oude stadhuis, om gezamenlijk voor het toegestroomde publiek samen te dansen. Uitgevoerd werden de volgende dansen: Hakketone, Veleta, Kruispolka, St.  Bernardswals en de Hakkenschots. Het dansen ging prima, maar een geluidsinstallatie werd wel gemist. Het publiek was ondanks dat zeer enthousiast. Vooral de jongste deelneemster Hanneke Kramer van de Schermer Dansers in haar kleurrijke kostuum en met haar schitterende dansstijl kreeg vele handen op elkaar.
Tenslotte was er nog een korte maar gezellige nazit in de kerk.

Volgend jaar rond dezelfde tijd gaan we richting Enschede.

De langste galop in het Vondelpark

16 oktober
De langste afstand al dansend afgelegd

In het kader van de maand van de internationale dans organiseert de stichting Internationale Dans Noord Holland, op zaterdag 16 oktober, een ludieke dansactie in het Vondelpark. Een dans'galop' voor jong en oud.
Om 11.00 uur verzamelen de deelnemers zich bij de ingang aan de stadhouderskade om zich, twee aan twee, op te stellen in een lange rij door het vondelpark.
Langs de route staan muzikanten opgesteld, die de dans live zullen begeleiden.Om 11.30 wordt het startsein gegeven en zal het eerste tweetal, gevolgd door de anderen, tussen de rij door, dansend een afstand afleggen. Uiteindelijk streven we ernaar dat we het hele vondelpark ronddansen.
Iedereen die mee wil doen is van harte welkom.
www.idnh.nl

Oude liefde roest niet!

Een choreografie project van Guus van Kan

Voor stelletjes, vrienden, vriendinnen, die elkaar al een lange tijd kennen, en die durven te improviseren,
alles kan M/V V/V M/M
repetitie weekend 3 t/m 5 december
in de Uelenspieghel te Uffelte
kosten 105,- (all inclusive)
optreden op 18 december

aanmelden: 024-3240945 of guus_van_kan@hotmail.com

Overzicht festivals en dergelijke
23-26 juni 2011 Salland festival Raalte
www.sallandfestival.nl
 
4-10 juli 2011 11e Internationaal Folklore Festival 2011 Schagen
www.siffschagen.nl
 
3-7 augustus 2011

SIVO Festival Odoorn
www.sivo.nl

Nederlands Danshuis Pieremachochel

Pieremachochel organiseert het Nederlands Danshuis, dat eens per maand wordt georganiseerd in buurthuis Het Bokkie aan het Elandplein in Utrecht. Onder begeleiding van levende muziek leert u een aantal nieuwe dansen aan. Ervaring is dus niet nodig, er worden altijd dansen uitgelegd. Muzikanten zijn ook welkom om mee te komen spelen met het eigen orkest.

Programma voor de komende tijd:

13 november Dansgroep De Pierewaaiers uit Nijmegen verzorgt een kort optreden en zal enkele dansen aanleren
 
11 december Dansgroep Marnix uit Apeldoorn verzorgt een kort optreden en zal enkele dansen aanleren

Tenzij anders vermeld vindt het danshuis plaats in Buurthuis Het Bokkie, Elandplein 25, Utrecht
Bus 8, halte Robijnlaan
Toegang: € 6; begin 20.00 uur.
Info: Marion Seeman: 020-6373024
E-mail: info@DansgroepPieremachochel.nl
Bron : www.dansgroeppieremachochel.nl

Oproep

Wij zouden het zeer op prijs stellen wanneer je deze nieuwsbrief zou willen doorsturen naar jou bekende dansleiders, muzikanten en andere belangstellenden.
Volg om je aan te melden voor onze e-mail nieuwsbrief de volgende link: www.stichtingtoverbal.nl/nieuwsbrief/

Colofon

Zo nu en dan(s)
jaargang 1, nummer 3, herfst 2010

uitgave:  Stichting Toverbal
Zevenblad 48
7623 CG Borne
074-2783429
www.stichtingtoverbal.nl
info@stichtingtoverbal.nl
KvK 41232303
teksten:  Cees Tempel
vormgeving:  Arjen Tempel


© Stichting Toverbal